CATALOGUL MANUSCRISELOR
(vorbiri despre poezie)


                                                 

                                                   Abatele de CUMANIA   




În cele ce urmeazã, nu voi prezenta un excurs despre turnarea în cuvinte sau, altfel spus, despre cum se scrie marea poezie.
Poezia (poiêsis în gr.) înseamnã actiune, actiunea de a pune în miscare posibilul exprimãrii, înseamnã jocul vorbirii si mai înseamnã, dintre miscãri, dupã Nichita Stãnescu, „ridicarea la gînd”. Cerul gîndului, as zice eu.
Îndemnul meu pentru corespondentii revistei „Poezia”?
Transmiteti cuvintelor viatã, mister, eternitate. Faceti-o cu har.
Fulgerînd (atentie la fulgurare!) ce ne-am propus, reluãm rubrica posta redactiei, sustinutã, pînã de curînd, de poetul George Bãdãrãu care, din motive obiective, n-o mai poate continua.
Nu înainte de a indica o minimã si obligatorie bibliografie, pentru toti cei care bat la portile afirmãrii: Josef HRABÁK, Introducere în teoria versificatiei, Editura Univers, 1983; Alonso AMADO, Materie si formã în poezie, Editura Univers, 1982; Gérard GENETTE, Figuri, Editura Univers, 1978; Du MARSAIS, Despre tropi, Editura Univers, 1981; William EMPSON, Sapte tipuri de ambiguitate, Editura Univers, 1981; Paul RICOEUR, Metafora vie, Editura Univers, 1984; Jean BURGOS, Pentru o poeticã a imaginarului, Editura Univers, 1988; Hugo FRIEDRICH, Structura liricii moderne, Editura Univers, 1998 etc. etc.
Si-acum, sã vã tinem de vorbã strigînd catalogul manuscriselor primite:
– Cecilia Gabriela FEIER. Vã publicãm, în aceastã rubricã, cele douã poezii trimise. Continuati sã scrieti si vã recomandãm mai multã exigentã.

ecou de romantã
lui Ion Minulescu

maestre atît de mult
lumea te-a iubit încît
ai devenit
statuie
pãstratã
în bazarul sentimental
pe un raft

alãturi de bibelouri –
eroine dragi tie
asteaptã
sã fie
desprãfuite
sã înalte la
cer
inima unui ecou de
romantã
ecou de la polul nord la polul sud

astrele vor
centaurul
sã-ntindã o punte
din spatiul fãrã timp
pînã la noi

boabe de nisip
poruncesc
sãgetãtorului
sã se preschimbe-n
solz de peste
luminînd clepsidra

izul liliacului
învãluie
gîndul
sorescian

– Irina Ioana BRUDARU, Iasi. Am dat deoparte, din grupaj, ce ati publicat în „Cronica” si „Dacia literarã”. Cum vã spuneam la telefon, atentie la finalurile poeziilor: explicitati prea mult. În rest, talent aveti. Fiti mai zgîrcitã cu scrisul si mai darnicã cu timpul rezervat lecturilor. Strãduiti-vã sã meritati, în fiecare zi, titlul de poet. Si noi vã publicãm. Vînt în pînze.

– Ion MARIA, Craiova. Apãreti în revista noastrã. Drum bun spre marea poezie. Greul, de acum începe.

– Constantin Silviu MIHĂILĂ, Alba Iulia. Existã semne de talent. Trimiteti mai multe texte, pentru a ne forma o pãrere mai exactã. Oricum, sînteti tînãr si aveti timp pentru lecturi aprofundate spre a descoperi marea poezie.

– Vasile VULPASU, Strehaia. Ne scrieti cã ati publicat o carte. Ei, si? Parafrazîndu-l pe magistrul Mihai URSACHI, vã pot spune: un om din Strehaia a scris o carte si nu i-a folosit la nimic. Pentru lãmurirea cititorilor, citez „poezia” Prostitutia – un drum gresit: „Din Eva se trag toate,/ Multe sînt la minte coapte/ Dar mai sînt si inapte/ De societate blamate./ Multe s-au dãruit aiurit/ Fãrã complexe si prejudecãti/ Celor ce le-au dorit/ În schimbul unor plãti./ Nu-i greu sã-ti imaginezi/ Postura în care te jenezi/ Printr-o plãcere animalicã/ Ce mari probleme implicã./ Fiti asadar fete curate/ Nu vã lãsati înduplecate/ De plãceri usor mascate/ Si cu bani cumpãrate./ Trãieste cu drag plãcerea/ Ce presupune iubirea/ Si nimeni nu-ti va reprosa/ Cã nu-i corect asa”. Într-adevãr, nu-i corect asa. A apãrea în public cu astfel de „produse literare”, înseamnã a te prostitua si cineva trebuie sã vã amendeze. Noi o facem. Cititi si atît.


Home