Abatele de CUMANIA


CATALOGUL MANUSCRISELOR
(vorbiri despre poezie)


„O poezie nu se face nici mai greu nici mai usor decît o catedrală, decît o floare.
Ati făcut vreodată o floare?
Ati făcut vreodată vreo catedrală?
Cine scrie fără să se fi convins de elementarul acestui adevăr, acela nu scrie, cîrcoteste.
De aceea adevăratii scriitori sînt putini, foarte putini. Asa a fost, asa va fi întotdeauna”.
Am citat, în deschiderea Catalogului, din Jurnal I de Ion Caraion. Si, mai gînditi-vă, să nu fiti scriitori doar atît cît trăiti, ci mai ales, după ce plecati la cele vesnice. Să începem strigarea cu canadienii.

Ion Cornel CENUSE, Montreal-Canada. Si noi sîntem bucurosi să vă avem ca oaspete al Catalogului. Ca fost iesean, vă tratăm cu bunăvointă. Între data de 11 aprilie 2004, ora 20.51 (cînd ati trimis primul e-mail), si data de 7 mai 2004, ora 19.11 (al doilea mesaj) se pare că ati evoluat. Lăsînd gluma deoparte, vă spunem că sînt semne de talent. Puneti-vă la punct cu poezia de ultimă oră, cititi mult si scrieti putin. Sînteti pe drumul cel bun. Mai trimiteti.

Francisc PAL, Canada. Dacă ne luăm după emailul dvs, vă aflati doar la etajul doi al poeziei. Pînă să ajungeti în vîrful unui zgîrie nori, mai este mult de muncit cu textul. Aveti talent. Aruncati balastul peste bord si urcarea va fi mai usoară. Periate bine, vă publicăm Poezie si Rezon. Salutări si să auzim de bine.

Andrei POSTOLACHE, Iasi. Încredintăm cititorilor două texte din cele trimise. Dacă poetii au cititori, au si posteritate. Asteptăm si alte poeme, pentru a fi convingător si la capitolul originalitătii. Tineti minte: cuvîntul este un material enigmatic si explozibil.

Elvis DOBRESCU, Lugoj. Începem răspunsul nostru cu o rugăminte: cînd mai trimiteti texte redactiei, scrieti si cîteva date despre dvs. Atentie la asociatiile pe care le faceti. Întîlnirea dintre cuvinte trebuie să producă socuri. De acord? Dar pentru asta trebuie cultură, inteligentă, rigoare. Vă publicăm si asteptăm si alte colaborări.

Aleksandar STOICOVICI, Moldova Nouă. Fiindcă sînteti elev, să nu întelegeti că voi fi didactic, dînd note de la promitător la exceptional, la această rubrică. Nu satisfacem vanitatea si nu gîdilăm constiinta celor care se oferă publicului cititor. Nu oricine publică este scriitor. În cazul dvs trebuie să o spun tare si cu mîna pe inimă că sînteti un poet adevărat. Oricum, se vede că încercati să vă construiti o lume, de unde vreti să transmiteti, să comunicati ceva. Lumea poeziei, trebuie să stiti, e plină de rigori, libertăti, obscuritate, hazard etc. Si toate acestea spuse într-un limbaj fără timp. Asteptăm un nou grupaj pentru a discuta, mai pe larg, despre poezia dvs. Vă publicăm.

P.S.: Poetului Vasile Proca îi puteti scrie prin email: vasileproca@yahoo.com



Home