SEGUNDO FESTIVAL INTERNACIONAL DE POESÍA DE GRANADA
brief
În perioada 5-12 februarie a.c. a avut loc Festivalul International de Poezie din Granada, Nicaragua, întâlnire poetică organizată de Centro Nicaragüense de Escritores, încolaborare cu mai multe ministere, ambasade, universităti si alte prestigioase institutii.
În evenimentul international din acest an a fost omagiat poetul nicaraguan José Coronel Urtecho (1906-1994). S-a comemorat si împlinirea a 150 de ani de la incendierea orasului Granada când în locul în care atunci fusese scris „Aqui fue Granada”, textul „Aqui esta Granada”, gravat pe o placă ce comemorează nefericitul eveni-ment, care a fost dezvelită în timpul festivalului, afirmă că orasul Granada nu a putut să fie distrus si există si în prezent.
 Festivalul International de Poezie din Granada a reunit voci poetice reprezentative din întreaga lume costituind o întâlnire între culturi diferite, o mare sărbătoare a Poeziei, la care au fost prezenti aproape 200 de poeti, din peste 30 de tări, dintre care 90 poeti din alte tări din întreaga America Latină (Argentina, Bolivia, Columbia, Chile, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Honduras, Guatemala, Mexic, Paraguay, Peru, Porto Rico, Republica Dominicana, Uruguay, Venezuela), din China, Danemarca, Franta, Germania, Groenlanda, Irlanda, Polonia, România, Spania, Suedia, Taiwan, S.U.A. etc.
După o primă întâlnire în în Casa de los Leones din Granada, programul manifestărilor poetice s-a desfăsurat timp de cinci zile în Granada si în alte câteva orase din Nicaragua: Masaya, Diriomo, Catarina, Nindiri, Niquinohomo si San Marcos. În Granada s-a organizat un târg de carte pe întreaga durată a festivalului, unde au avut loc prezentări de carte, si au fost expuse volume de poezie clasică si contemporană, printre acestea si volume ale poetilor invitati, au avut loc mese rotunde si recitaluri de poezie în mai multe institutii de cultură, universităti, colegii, în atriile bisericilor, dar si lecturi poetice în „Parcul Poeziei”, denumit astfel în prima editie a Festivalului din Granada, si în alte parcuri din Granada sau din celelalte orase, în piete, în plină stradă, în cadrul unui carnaval-maraton poetic inedit, care s-a încheiat cu „îngroparea” ignorantei, a uitării si a indiferentei.
Întâlnirea poetică din Nicaragua s-a bucurat de o excelentă organizare, tinând seama de numărul foarte mare de poeti invitati, de varietatea si calitatea spectacolelor de muzică si dans specifice traditiilor culturale si spirituale ale tării gazdă, de prezenta unor personalităti marcante ale culturii si poeziei, fapte subliniate de o impresionantă audientă. Un eveniment care a plasat Nicaragua în agenda culturală a lumii contemporane. Le multumim organizatorilor acestei întâlniri pentru calda primire si îi felicităm pentru pregătirea minutioasă si de înalt nivel a acestui eveniment poetic international, defăsurat timp de câteva zile de neuitat în tara lui Rubén Darío (1867-1916), reprezentantul de vârf al scolii moderniste de limbă spaniolă.

 

Home