Nicolae COANDE




POEZIE, HORINCÃ SI MARI DISPÃRUTI – FESTIVALUL INTERNATIONAL DE POEZIE
DE LA SIGHETUL MARMATIEI 24-26 octombrie 2002

La sfîrsitul sãptãmînii trecute s-a desfãsurat la Sighetul Marmatiei cea de-a XXIX-a editie a Festivalului International de Poezie, manifestare recunoscutã nu doar prin prisma longevitãtii sale uluitoare. Patronul spiritual al Festivalului, regretatul Laurentiu Ulici, nu mai este, dar chipul sãu a rãmas printre îngerii si arborii locului si cei care vin de departe, inclusiv din Cehia în acest an, tin sã-l omagieze pentru magisteriatul sãu dovedit si rãsplãtit în posteritate. Editia din acest an a stat sub semnul evocãrii celui acre a fost presedintele Uniunii Scriitorilor si unul dintre cei mai valorosi ambasadori ai culturii române contemporane, fie cã diplomatia sa se exercita în minunata zonã a Sighetului sau într-una din capitalele culturii europene.

Editia ce s-a încheiat a prilejuit lansarea cãrtii Portret de grup cu Laurentiu Ulici (Ed. Dacia, 2002), îngrijitã de trei apropiati ai ilustrului dispãrut: Gheorghe Pârja, Echim Vancea si Ioana Petreus. Cartea cuprinde numeroase mãrturisiri ale celor care au colaborat cu L. Ulici sau l-au întîlnit, si se poate afirma cã nu este scriitor, oricît de minor, în tara asta, care sã nu poatã spune cã n-a fost, la rîndu-i cunoscut de cel dispãrut atît de tragic. Tot aici a fost lansatã, din pãcate, cartea poetului Cãlin Angelescu, Bãtrînete fãrã tinerete si moarte fãrã de viatã. Ploiestean de origine (ca si L. Ulici), Cãlin Angelescu a trãit cîtiva ani în Olanda, dar s-a întors sã moarã în România. În ultimii ani de viatã si-a construit o casã la Cîrlibaba, în Bucovina, unde a si închis ochii. Poetul nu apucase sã împlineascã 50 de ani.
Editia recent încheiatã a Festivalului de poezie de la Sighet s-a detasat de cele anterioare si prin faptul cã o delegatie de cunoscuti scriitori si traducãtori cehi si-au adus obolul. Delegatia cehã de scriitori din tara lui Seifert, dar si a lui Havel, a fost compusã din Vladimir Janovic, Zdenìk Hron, Peter Borkovec si Kateøina Rutèenková. Traducãtorii, între care s-a detasat cunoscuta Liubuše Valentová, a mai avut în componenta sa pe Jitka Lukešová, Liubuša Vajdová si Lidia Našinková. Tot aici, juriul Festivalului (Valeriu Stancu – presedinte, Ion Muresan, Cassian Maria Spiridon, Radu Tuculescu, Sorin Diaconescu, Ioan Pintea, Gheorghe Pârja, Echim Vancea, Adrian Alui Gheorghe, Vasile Spiridon, membri, Vasile Muste – secretar) a acordat premiile sale anuale. Astfel, la sectiunea debut, premiul acordat de Studioul de Radio Cluj si revista “Miscarea Literarã” a fost decernat poetului Vlad Scutelnicu din Botosani pentru volumul Strigãtul sferei. La sectiunea volum, premiile – acordate de aceiasi sponsori – au revenit poetilor Daniel Corbu (Cartea urmelor, Ed. Junimea, 2002) si Ioan Pavel Azap, pentru Poeme de cinci stele, Ed. Limes, 2002. La sectiunea “Antologie”, premiile au fost acordate poetilor Vasile Proca (Jocul de-a Dumnezeu, Ed. Limes, 2002) si Ion Bogdan (Spatiu posibil, Ed. Dacia, 2002). Premiul “Nichita Stãnescu” al Serilor de poezie de la Desesti, manifestare al cãrei patron este poetul Gh. Pârja, a fost acordat poetei Carolina Ilica pentru volumul Poemul scurt al lungii mele vieti. Managerul, capul limpede si sufletul Festivalului a fost, ca de atîtea ori, poetul Vasile Muste, cel care s-a asigurat cã poetii nu vor suferi de foame, de sete si de frumos la Sighet. Horinca, poezia si raiul pe pãmînt au fost la ele acasã timp de trei zile.








Home