POEZIA - UN VIS



   
 
 

                                                                                                                                     Cassian Maria SPIRIDON


Nu cred cã existã poet care, în adîncul inimii sale, sã nu viseze la o revistã, la o publicatie în care poezia sã fie reginã. În adolescentã aveam reveria realizãrii unei reviste, e drept, nu de poezie, dar, se întelege, culturalã; iluzie care, în conditiile acelor vremuri ideologizate, s-a estompat pînã la pulverizare. Dupã eliberarea din închisoarea politicã, în decembrie ’89, am fondat revista „Timpul”, al cãrei numãr 1 – avea sã fie difuzatã sîmbãtã, 13 ianuarie 1990. Revista a apãrut sãptãmînal pînã la sfîrsitul lui octombrie 1991, cumulînd 67 de aparitii. Pãrãsind conducerea revistei din motive care nu sînt de interes în acest spatiu, am lucrat la alte cîteva reviste locale si ziare centrale pînã la sfîrsitul anului 1994.
În tarã, la începutul lui 1990, apare la Satu Mare „Poesis”, revista de poezie a poetului si prietenului George Vulturescu – initial în format tabloid, iar astãzi într-un elegant format A4. Dupã retragerea de la revista „Timpul”, gîndul la o nouã revistã mã preocupa constant. De aceastã datã, una cu un profil strict specializat, dupã modelul cunoscutei reviste americane „Poetry”. Asa s-a nãscut „Poezia”, revistã de culturã poeticã, cu o structurã evident diferitã de „Poesis”, cele douã publicatii completîndu-se fericit în spatiul publicistic national. Primul numãr – numãrul pilot – va fi tipãrit în primãvara lui 1994, artizanal, într-un tiraj de 10 exemplare. Peste un an, în primãvara lui 1995, acelasi numãr va fi republicat în tiraj de 500 de exemplare, intrînd astfel în circuitul normal de difuzare. Cu un colegiu destul de larg, dar cu o redactie, la început, prioritar tehnicã, primul numãr are 250 pagini, în format carte (A5), cu copertã în policromie, date tipografice pe care si le-a pãstrat, cu firesti îmbunãtãtiri, pînã în prezent.
Cine rãsfoieste revista va constata o structurã aproape identicã de-a lungul celor 25 de numere, publicate trimestrial, cîte unul pentru fiecare anotimp al anului. Primãvara iese de sub teascul tipografiei de Bunavestire, pe 25 martie, cînd este lansat la Sãrbãtoarea Poeziei de la Casa Pogor, Iasi, Sãrbãtoare reinitiatã si sustinutã de poetul si prietenul Lucian Vasiliu. Cel din varã pe 15 iunie, cînd este prezentat la Botosani, la concursul „Porni Luceafãrul…”, proiect initiat si sustinut de poetul si prietenul Gellu Dorian. De altfel, numãrul pilot a fost lansat în vara lui ’94 la Botosani. Toamna este publicat pe 1 septembrie, înaintea începerii anului scolar, iar cel din iarnã de Ziua nationalã a României, 1 decembrie.
Fiecare numãr contine un minidosar axat pe o tematicã anuntatã în avans cu cel putin un trimestru. Am debutat cu Poezie si metafizicã – numãr în care au fost publicati poeti metafizici englezi în traducerea lui Stefan Avãdanei, eseuri de Irina Mavrodin, Stefan Aug. Doinas, prima parte din Cursul general de poezie al lui Cezar Ivãnescu, Paul Valéry cu O fenomenologie a lecturii etc. etc. Partea de criticã este sustinutã de Al. Cistelecan, Dan Stanca, Adrian Alui Gheorghe, Emil Iordache, Gellu Dorian etc. Mai avea douã interviuri, unul cu Ana Blandiana, al doilea cu Diane Wakoski. Cum nu ne propunem sã redãm integral sumarul, ne oprim aici, nu fãrã a ne afirma intentia de a edita, separat, un caiet cu sumarul complet al tuturor aparitiilor la împlinirea a zece ani de la lansarea primului numãr; mai exact, în primãvara lui 2005. Tema urmãtorului numãr a fost Poezie si iubire, semneazã, între altii, Luca Pitu, Liviu Ioan Stoiciu, Cristian Livescu, Val Condurache, George Popa. Poeme de Matei Visniec, Lucian Vasiliu, Dumitru Chioaru, George Vulturescu, Radu Florian, Nicolae Ioan, Cristian Bãdilitã, Ion Vãdan etc. etc. Texte teoretice Giuseppe Ungaretti, Antonio Porpetta, Paul Evdokimov; interviuri cu Cristian Simionescu si Octavio Paz etc. etc.
Dupã o tãcere de un an, cînd mijloacele financiare au fãcut imposibilã aparitia revistei, vom publica douã numere pe cîte douã anotimpuri în 1997. În numãrul trei tema este Poezie si transcendentã. Alte semnãturi pe lîngã cele mentionate: Gabriel Stãnescu, Dan Ciachir, Daniel Corbu, Gabriela Cretan, Simona Grazia-Dima, Mihai Ursachi, un interviu cu Gabriela Melinescu etc. Numãrul 4 trateazã raporturile dintre Poezie si filosofie. Semnãturi noi: George Bãdãrãu, Gheorghe Izbãsescu, Milagros Ezquerro, Michel Tournier, interviu cu George Astalos etc. Din 1998 revista apare regulat, de patru ori pe an, fix la datele mentionate. Urmãtoarele numere, de la 5 începînd, au ca teme: Poezia si Dumnezeu, Poezie si magie, Poezie si muzicã, Poezie si picturã, Poezie si sculpturã, Poezie si arhitecturã, Poezie si tragedie, Poezie si comedie, Poezie si dramã, Poezie si teatru, Poezie si vers (I), (II), Poezie si rimã, Poezie si ritm, Poezie si minciunã, Poezie si adevãr, Poezie si închisoare, Poezie si libertate, Poezie si noapte, Poezie si luminã, iar al 25-lea numãr, Poezie si vis.
În toate aceste numere s-a manifestat cu opere inedite sau în traducere în diverse limbi cam toatã floarea poeziei românesti, de la clasici pînã la cel mai proaspãt debutant. Ca numãr de debuturi, raportat la periodicitatea si numãrul de ani de cînd existã, revista „Poezia” a fost si îsi propune sã rãmînã una din cele mai active. Revista „Vatra”, într-un numãr tematic, prezintã debutantii ultimului deceniu, foarte multi dintre acestia declarînd cã au debutat în „Poezia”.
Nu au lipsit poetii strãini, în special contemporani, de pe toate continentele, tradusi, în general, de traducãtori profesionisti, cale de a realiza o bunã comparatie între poezia autohtonã si cea scrisã în diverse alte spatii geografice. S-au publicat constant texte teoretice, de culturã poeticã, eseuri pe teme de creatie, dar si numeroase texte critice, ce tin seama de fenomenul editorial la zi.
În toamna lui ’99 redactia, pe lîngã echipa tehnicã, se îmbogãteste cu un secretar general de redactie, George Bãdãrãu, care va sustine si Posta redactiei din toamna lui 2000 pînã în iarna lui 2001, cînd se retrage. În prezent, secretar general de redactie este Liviu Papuc, redactori: Marius Chelaru, Dragos Cojocaru, Vasile Proca, Amalia Voicu, secretariatul de redactie fiind asigurat de Doina Buciuleac si Mariana Irimita. Nu pot sã nu multumesc, si cu acest prilej aniversar, întregii echipe redactionale pentru sprijinul acordat în realizarea acestui vis, cu singura remuneratie de cîteva exemplare din revistã. Cu totii lucrãm la aceastã publicatie gratuit. Voi multumi nu mai putin colaboratorilor, multi dintre ei constanti, poeti, traducãtori, critici, eseisti etc. – toti acceptînd ca drepturi de autor un exemplar din numãrul în care au fost publicati. Entuziasmul si nobilul lor dezinteres financiar au fãcut posibilã materializarea acestui vis, numit POEZIA.
Fãrã tenacitate, rãbdare, tact, multã muncã, generozitate, dragoste fatã de literaturã în general, de poezie, de cultura nationalã, la care se adaugã un minim sprijin financiar al Ministerului Culturii si Cultelor si al altor diversi sponsori, visul numit POEZIA nu s-ar fi aflat în mîinile dumneavoastrã în forma unui volum, plin de lirism, deschis permanent tuturor experientelor poetice. POEZIA se va perpetua cît timp pronia va îngãdui.
Fiicã a uimirii, Poezia ne asigurã cã sînt si vise care nu se sfîrsesc odatã cu ivirea zorilor.


Home