CRONICA LITERARÃ
   
UNIVERSURILE CONCENTRATIONARE ALE POEMULUI 



 

                                                                                              Amalia VOICU


Titlurile volumelor de versuri semnate de Echim Vancea – Fotografie dupã un original pierdut, Doctor fãrã arginti, Abatere de la dialog, Mîta pe spini, contin, implicit sau explicit, un anume soi de frustrare sau de sentiment al cuiva „certat cu «legea»”. Sã fie oare acea deviere de la normã de care se vorbeste în unele tratate de teoria poeticii? Chiar si ultima sa carte, Cititorul de drept comun (Editura Timpul, Iasi, 2002) ne îndreptãteste sã credem acest lucru. Cititorul, ipocrit ca întotdeauna, vine sã descifreze inscriptiile de pe zidul temnitei definite ca poem – Între pietre îngenunche poezia; Fãrã trofee, în limite admise; Esafodul de la marginea orasului; Trubadur în duratã; Clopotele simt rãceala luminii; Cerere de înscriere în toamnã; Peste tot umbra într-o zi lucrãtoare; Ceas mãsluit; Dimensiunea zadarnicã a aripei; Sfîrsit amînat. Tot cititorul, nu numai condamnat la poezie, dar si la starea de inferioritate fatã de creator, se tîrãste ca sã decripteze în continuare versuri precum; „nu mai pot fi si martor/ si-ngãduit risipirii/ cinei voastre de tainã…”; „… unei lãmpi trudite de-amiazã/ ce se strecoarã prin gaura cheii de la usa/ insomniilor tale/ ca o lucrare neterminatã”; „la marginea orasului esafodul/ cu strãlucirea lui/ ademeneste trupurile/ eu asteptam în holul mic al secolului”; „apoi ti se va da un numãr impar/ si o turmã/ nepãsãtoare// totul în rate/ dar niciodatã prezent”; „aceastã noapte de toamnã/ mai pãstreazã ceva din dragostea mea tîrzie/ si mirarea ta de femeie”; „pasii poetului în umbra cãrtilor./ umbra încet luminîndu-se…”; „lacrimile atîrnîndu-le murdare pe sfoara din urnã”; „cine sã – nu stiu –/ sã spargã/ chitara unui cuvînt de prea de demult învãtat”.
Totusi, atît cititorul, cît si scriitorul sînt întemnitati în aceeasi închisoare – poezia –,  la început ca doi dusmani implacabili, care, mai apoi, neavînd încotro, trebuie sã devinã amici, cãci dacã nu gãsesc cheia comunã de comunicare, nu vor avea putintã de scãpare, lucru de care e constient autorul, atunci cînd spune: „…dacã visurile se nasc din multimea grijilor; prostia nebunului se cunoaste din multimea cuvintelor” (Ecclesiastul, V, 3).
 

„SOLEDAD, SOLEDAD, PUREZA…”

În ultimul timp, Editura Echim a dat la ivealã cãrti promitãtoare de poezie, cum este si cazul volumului Tîrziu, în iunie (apãrut în 2003), de Marin Ilujeru.
A puncta marea meditatie cu momente de abandon cotidian are drept rezultat poeme de felul celor cãrora din care citãm: „stãm împresurati de lumina murdarã/ din ecranul portocaliu de bar/ sau, prin geamul imens din spatele meu,/ de afarã,/ sau de dincolo, din ochii tãi absentînd profesional,/ stã cu noi o luminã murdarã” (Rãstimp de primãvarã). Poetul alunecã, din cînd în cînd, spre un sordid de exceptie: „spre searã m-au dus într-o crîsmã privatã/ multimea mecanic sorbea/ «faci si tu un dus social te mai precizezi»” (Cercul virtuos). Între douã „cafele” transfigurate în poeme, se amestecã intens doza de tristete – „«Ce te judecã atîta?» – Priveam primãvara.  * Îsi comandã mereu douã cafele. Nu pentru a fi cu cineva. Pentru a fi de douã ori mai departe. * Arcul danturii hãulind în soare-de-aur – serelistã la volan. * Cerul între blocuri – cînd, dupã geam, trup desprins, perdea recãzînd, ochi goi în adîncul odãii, ori numai «tristi si mari». * Nevastã rãspunzînd peste umãr unei vecine: «Ase mi-i portu’! (Auzi: ce-s în negru!») * În cîmp – Grîul, Lumina si Linistea. Veghea Cuiva. Întîmplã-se, Omule, viata Ta!” (Anotimpuri); „soldat într-o legiune strãinã strãinã” (Ecce homo…); „sînt numai absentã, Doamne/ îmi vine sã intru de tot în cuvînt/ poate ajung si eu clipa prezentã” (Decembrie, la cumpãrãturi); „sfînt local” (Institutie). Individul este proiectat cu nonsalantã în infern – „acolo numai ei – hotãrîti sã rãmînã la temeliile toamnei,/ emotionati cã au coborît singuri” (Cu orasul deasupra). Între decorativ si recitativ, poetul, cuprins de „spaima de linistea din poeme”, face „poeto”-terapie, glãsuind, vindecat de singurãtate – „stai în adîncul zilei de varã/ cu niste copii, în povesti// si mai încolo, pitit, tintirimul,/ – mic, cît sã intri, nu esti” (Fericire). Chiar coplesit de gustul amar – al cafelei sau al vietii – autorul se simte, totusi, puternic, doar multumitã faptului cã se poate exprima poetic.

POEZIA – ARDERE-DE-TOT

Tripticul mielului pasnic de Marian Nicolae Tomi, apãrut la Editura Limes, Cluj-Napoca, 2002, include poeme care descriu o stare umanã asemãnãtoare cu cea a rãstignirii, deci foarte actualã. Modelul triadic este înscris într-un limbaj cvasi-apocaliptic: I Mielul pãmîntului; II Mielul vãzduhului; III Mielul de foc. Poeme precum Rãstignire („Ai vãzut/ cum nu ai simtit greutatea/ trupului în cuie”), Ziua a sasea („trupul/ furnicat în prezent/ asteaptã desfãtare”); Rugãciunea („Doamne,/ tu esti cu totul altul:/ iluzie sau iluminare?”); Fiul risipitor („Cheltui din viatã/ cu o tulbure presimtire/ în moarte”); Iluminare („Ca si cînd/ lumina ar sta o clipã/ la masa tãcerii”); Facerea… („Din singurãtatea ta/ unicã oglindã cerul cãzînd/ spre mine”), vorbesc, mai degrabã, despre om. Si, mai departe, despre omul recent – homo recens: „Strînse în modem/ verbele peste negii cei storsi/ în blestem” (Blestem); „în noaptea/ ca o adiere visceralã penetrase/ extazierea” (Occident); „Eu însumi?/ defect de fabricatie/ oglinda impurã” (Oglinda II); „Pentru omul-sandvis/ vesnicia apare de dupã colt/ ca o sperantã” (Martiraj); „Femeia ca o ranã/ mister ce se vindecã uneori/ la zidul prelegerilor” (Muze); „De pe cuier am luat/ moartea ca pe o hainã veche/ uzatã si dragã” (Moartea ca iubirea). Dacã, pentru unii, poezia e obsesie (trei strofe de cîte trei versuri), pentru altii e eliberare, pentru unii si altii e moarte si dragoste, simultan, pentru autorul de fatã poezia e jertfã: ce se sacrificã, ce se dãruieste rãmîne de înteles doar din lectura poemelor ca atare.

LUNA ÎSI ÎNTOARCE CELÃLALT OBRAZ

Cu Fata nevãzutã a lunii/ The Moon’s Unseen Face, Editura Semne, Bucuresti, 2001, Vasile Moldovan adaugã încã un volum de micropoeme la cele pe care le-a scos la ivealã pînã acum. Cãutînd sã surprindã ceea ce nimeni aproape cã n-a încercat, „fata nevãzutã a Lunii”, cu ajutorul poeziei, ne aduce pe noi, cititorii, printr-o tematicã unitarã si monocromã, pe un tãrîm mai putin bãtãtorit. Poemele în spirit haiku din acest volum stau sub un motto cu rezonante populare: „…Darã Luna-i numai una/ si luminã toatã lumea”. Pornind întîi, fãrã sã vrea, de la „devotul” lunii, Eminescu („Pînã la ceruri/ o scarã de mãtase/ razele Lunii”), ajunge, încet-încet, la note personale, pline de blîndete sau armonie meditativã, parcurgînd, pe rînd, primul, al doilea, al treilea, al patrulea pãtrar: „Copii înveliti/ cu dragoste maternã –/ Luna în iatac”; „Dupã vînãtoare,/ lumina linã-a Lunii/ pansînd un pui de cerb”; „ Luna pe furis/ dînd crengile-ntr-o parte…/ odaia goalã”; „Vãpaia Lunii –/ înflorind peste noapte/ chiar si mãrul sterp”.
Foarte subtil, asa cum sînt chiar razele lunii, se întretes unele nuante de litanie, ca cele din cîntecul Luminã linã, cu accente dramatice – „Prunc plîngînd în somn –/ pe gingasul sãu grumaz/ secera Lunii”; „Un pumn de stele/ acoperind sub brazdã/ sîmburele Lunii”; „La drumul mare –/ teii înfloriti cersind/ lumina Lunii”; „Un vechi prizonier/ în plasa de pãianjen:/ Luna nouã”; „Cele o mie/ de chipuri ale lui Buddha – Luna printre pruni” sau „Lumina Lunii –/ umbra felinarului/ îmbãtrînind brusc”. Eul liric compãtimeste, adeseori, ori strengãreste, ori grav, cu luna: „Cearcãn selenar/ dupã o noapte albã/ nici nu-i de mirare”; „tipete tîrzii/ trasi în teapã de Lunã/ cocorii toamnei”; „Noaptea la cramã –/ degustãtor de vinuri,/ Luna de toamnã”; „În miez de noapte/ dogori de nestins în pat –/ Luna tot rece”. Dupã astfel de picãturi de nectar liric, urmeazã luna de miere: „Rufe la uscat –/ vîntul serii dezbracã/ Luna de chimonou”; „Luna în crestere –/ ferestrele vãduvei/ luminate iar”.
Cealaltã fatã a Lunii mai e vãzutã si prin intermediul versiunii în limba englezã, realizatã de Cristian-Mihail Miehs, în manierã nostalgicã si modernã, în acelasi timp („Awaiting the Moon…/ the reeky cigar in my hand/ quenches all alone”). Autorul, Vasile Moldovan, ne aratã discret cã mai existã si altceva de vãzut atunci cînd toti sînt orbiti de soarele nãprasnic, dar înselãtor al realitãtii. Dar, ca sã nu ne prindã noaptea, sã lãsãm pe altii sã desluseascã feluritele semne de pe celãlalt obraz de lunã.


Home